h1

Halve Marathon Utrecht: DNS

maart 17, 2018

Het is een welles-nietes gedoe geweest, maar ik heb de knop doorgehakt. Ik start morgen niet in Utrecht voor Halve Marathon.

Na de Halve Marathon in Lausanne en (voor mezelf) de Marathon in Firenze, waren we op zoek naar een nieuwe uitdaging.
Rekening houdend met een zekere rustperiode, wat minder kans op slecht weer, niet té ver, … kozen we voor Utrecht Science Park Halve Marathon.
Doelstelling: voor Bart onder de tijd van Lausanne (1u59’48”); voor mezelf had ik een ambitieuse 1u35′ doorgegeven.

Ik heb immers beslist om geen voorjaarsmarathon te lopen en zo zou ik ook terug wat aan de snelheid kunnen werken. Dat was het plan…

Er bleef evenwel een zekere vermoeidheid hangen. Hierdoor liep ik Corrida en ook Lier niet voluit. Bloedonderzoek half januri was OK.
Begin februari toch een verkoudheid, hoest,.. Ik sportte een week totaal niet (!), dan toch eens een loopje en opnieuw een ganse week sportloos. En toch bleef het aanslepen.
Ik ging dus toch maar eens langs bij huisarts. En hier kwam een ander probleem naar boven (waar ik niet verder op inga).

De weken erna waren fysiek én mentaal zwaar. Zoeken naar de juiste medicatie.
Geleidelijkaan startte ik terug met lopen. De eerste loopjes helemaal niet ontspannen… Wel nog steeds met doel om de Halve Marathon te kunnen lopen – weliswaar niet aan een gemiddelde boven de 13km/h, maar uitlopen.
Vorige week donderdag kreeg ik van huisarts groen licht om de Halve Marathon te lopen. Dus bouwde ik verder op: 15,5km op vrijdag, 17km op zondag en woensdagmiddag in mooi lenteweer 19,5km. Dan zou die Halve Marathon ook wel lukken.

Het weer daarentegen… Bij start (12u30) geven ze 0graden en sterke wind waardoor (op de niet beschutte plaatsen; tussen kilometer 8 en 12) de gevoelstemperatuur -10graden is.
En dan stel ik me toch wel de vraag: is dit nog gezond? Waarom zouden we 2u rijden (enkel) naar Utrecht om daar in die temperatuur een halve marathon te lopen. En hoe reageert mijn lichaam op die koude? In Firenze was ik onderkoeld aan km25 en dat was niet fijn. En ja…ook bang gezien de gezondheidsproblemen.
En welk advies zou ik aan vrienden geven? Daarom besliste ik vanmorgen omn niet te starten.

De organisatie van Utrecht Science Park informeerde alle lopers via Facebook en email over de impact van het koude weer. En dit kan ik enkel toejuichen.
Gezondheid primeert!

Zijn de trainingen voor niets geweest? Neen, hoor! Bart en ik trekken volgende week naar Lier. En morgen..lopen we in Tremelo wel een toertje, waar we – indien nodig – elk moment kunnen stoppen en na training dadelijk warm badje induiken.

Wie morgen toch in Utrecht loopt, meedoet aan de 100km run Kom op tegen Kanker, of elders: succes!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: