h1

Antwerpen: april 2009

Antwerpen26-04-2009: Marathon Antwerpen

’t Was ‘n mooie prestatie in Eindhoven (okt. 2008: 3u18), maar de doelstelling van de 3u15 was niet gehaald. Dit voorjaar misschien?
Dus op zoek naar ’n nieuwe locatie. Want ik wil immers telkens ’n andere locatie om zo iets van de wereld 😉 zien:
– Luxemburg? Daar wou ik immers nog ‘ns terug naar toe om dan ook effectief de marathon te lopen. Maar dit jaar valt de marathon pas op 23 mei en is té dicht bij Brussel
– Malta? Suggestie van de zus. Maar gezien zij op skivakantie was 1 maart, niet voor dit jaar. Ik wil er dan immers samen met haar naartoe!
– Antwerpen? Ja: gezien Antwerpen de marathon 1 week verlaat heeft t.o.v. vorig jaar (en dus niet 1 dag na onze Lentejogging)

Locatie gekend, doelstelling gekend. 26/01 ingeschreven (3 maanden vooraf).

Antwerpen is dan niet de eerste marathon… voor sommige aspecten wel.
– Eerste marathon als een van Karel (Pardaens’) puppillen (zoals hij ons noemt)
Dit betekent een persoonlijk trainingsschema dat wordt bijgestuurd indien nodig. ‘n Moeilijke boodschap om te brengen aan mijn loopmaatje. Maar dit betekende niet dat ik alle trainingen alleen heb afgewerkt.
Het voordeel van de begeleiding was zeker ook dat ik opschreef hoe ik de training ervaarde en/of hoe ik me voelde. Ook nuttig voor mezelf…
– Eerste gratis marathon. Want doordat ik in de marathonranglijst van Runners’ World voorkom (32e :-)), kan ik gratis deelnemen en krijg ik mijn inschrijvingsgeld teruggestort.
– Eerste voorjaarsmarathon
– En uiteindelijk zal ’t ook mijn eerste marathon zijn dat ik als enige start van de club JC Veltem: Helen nog niet volledig hersteld van blessure en Peter niet genoeg voorbereid.
Vooral de laatste dagen naar de marathon toe mis ik lotgenoten.

En ook tijdens deze marathontraining waren er zaken die ik niet vergeet…
– Dinsdagavond 24 februari struikel ik tijdens looptraining over steun van wegenwerkenhek. Gevolg: Rechterpols in de gips, voor 5 weken.
Maar ik kan lopen 🙂 ! En qua gewicht viel mijn blauwe gips goed mee: slechts 110 gram.
– Maandagavond 23 maart: er staat ‘n 30km op het programma. Dus doen we dit hé: na de werkdag, bijna 3u in de ijzige regen. Mentaal mijn zwaarste training.
Laat maar hopen dat ’t niet regent tijdens de marathon…
Niet iedereen begrijpt dit… Meestal zijn de reacties ’n mix van bewondering en “goed zot”. Tja..lopen is mijn passie!
Ik vind ’t dan ook fijn om ervaringen uit te wisselen met andere (marathon)lopers en de prestaties van collega-marathonlopers op de voet te volgen.

Vanaf half maart stonden er wat wedstrijden op ’t programma. Ik besluit dit jaar voor ’t eerst deel te nemen aan Watermolencupcriterium (zo heb ik nog ’n uitdaging na de marathon). Ook mét gips, gaan de wedstrijden goed. Ik hoor wel ‘ns: “Het ene PR na ’t andere sneuvelt” of “Je stond weer in de gazet”, … Geeft ’n goed gevoel, maar geeft anderzijds ook wat druk. Roept vooral de vraag op: loop ik op gevoel of houd ik me aan snelheid i.f.v. mijn eindtijd (4’37” per km). Ik denk dat ik best op gevoel loop; net als mijn andere wedstrijden.

De laatste weken waren druk: gezin, werk, trainingen en wedstrijden, Lentejogging van JC Veltem.
En die vermoeidheid heeft zijn tol geëist: 10 dagen voor de marathon wordt ik geplaagd met keelpijn, hoofdpijn, … En enkele dagen later, na de succesvolle Lentejogging (18 april) ben ik stem dan ook zo goed als kwijt – tot groot jolijt van sommigen ;-).
De laatste dagen dienen dan ook om alle beestjes en muizenissen in mijn hoofd te doen verdwijnen en te vullen met positieve gedachten.

Hoe laat vertrekken? Waar parkeren? Wat doe ik aan? Welk weer wordt er voorspeld? … Items voor de laatste week.
William rijdt vrijdag na ’t werk even door naar Antwerpen om de borstnummers (484 voor mij) en t-shirts op te pikken. Een zorg minder voor zondag.
Afgesproken met Nicole (Dewilder) en Johan (Bos) om samen naar Antwerpen te rijden. Ook leuker voor William, Chris en Carine om niet alleen te moeten supporteren. We zijn allen niet gekend in ’t Antwerpse: ik krijg de hulp van collega’s zodat ik toch een beetje richting kan geven waar en wanneer ze ons best opwachten.
Het warme weer dat begin van de week voorspeld was, is ondertussen afgezwakt naar bewolkt en ‘n 14°: zonnecrème zal dus niet nodig zijn ;-).

Zaterdag volgepropt en om 20u in bed. Lukt me evenwel niet om te slapen: te veel zenuwen voor de marathon? Te veel gegeten? Pas tegen 22u30 kan ik de slaap vatten. Spijtig genoeg geen rustige nacht: William herbeleeft zijn semi-klassieker (130km op de fiets): ik hoor hem zuchten en puffen.
Echt uitgerust was ik dus niet.
Tegen 7u bij Carine en Johan. Ook Nicole en Chris en zoon Seppe zijn er. ’t Regent. Maar volgens de buienradar zou ’t tijdens de marathon niet regenen (dat zag ik gisteren op de buienradar). We rijden naar Metropolis. Daar kan je met de pendelbus naar Linkeroever waar de start is. De bus laat op zich wachten… Toegekomen aan Linkeroever is het dan echt dringend op zoek naar een wc. We blijven in tentje schuilen tot het bijna tijd is om te starten.
We plaatsen ons tussen de ballonnen voor 2u59 en 3u15. Geeft ons wat ruimte. Ik loop niet graag in de ‘wezzel’ rond de ballon. Al vrij snel merk ik dat ’t toch niet OK zit. Ik ben blij dat de supporters er staan en me aanmoedigen. Halfweg zit ik nog op tempo.
Maar km 25 lopen de balonnen van 3u15 me voorbij. Meermaals overweeg ik om te stoppen: maar dan zal ik natuurlijk nooit weten welke eindtijd ik zou gehaald hebben.
Uiteindelijk finish ik in 3u19’26” (officiële tijd nog niet beschikbaar): een minuut meer dan Eindhoven, maar wel meer afgezien. Thuis meet ik de schade op: naast de reeds gebruikelijke schuurwondes, nu ook een dikke blaar op linkervoet. En de beentjes voelen stijf. Ongetwijfeld heeft dit regenweer daar dan toch mee te maken.

Straks genieten met een glaasje bubbles en (minstens) weekje rust. En de volgende marathon…daar heb ik nog wat tijd voor om over na te denken ;-).

Katrien

Mijn diploma.
Bekijk hier de foto’s van marathon Antwerpen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: