h1

Eindhoven: oktober 2012

Exact 5jaar na mijn eerste marathon, sta ik aan de start van mijn 10e Marathon

De Marathon van Lier had me veel voldoening gegeven: samen met het Vedette Marathon Team toeleven naar de Marathon en dan daar de titel halen van Belgisch Kampioene W40.
Tijdens het weerzien met het Vedette Marathon Team, iedereen nog nagenietend, beslisten we om naar Eindhoven te gaan om daar de najaarsmarathon te lopen.

In oktober 2008 liep ik in Eindhoven mijn 2e Marathon. Dus was dit eigenlijk geen optie: ik heb immers steeds gezegd geen 2x dezelfde marathon te lopen….
Ik vond enkele excuses:

 • het parcours is ondertussen gewijzigd
 • de keuze lag niet alleen bij mij. En in groep gaan is juiste leuker dan alleen
 • Eindhoven valt op 14 oktober; exact 5 jaar na mijn eerste Marathon in Brussel. Bovendien is dit mijn 10e Marathon. Die datum kon ik dan toch niet laten liggen?

Terwijl ik zo goed als geen rust had gekend tussen Marathon Frankfurt (oktober 2011) en de Marathon van Lier (maart 2012), had ik nu enkele maanden voordat ik aan de marathonvoorbereiding startte.
Zo kon ik dit jaar wel terug meedoen aan het Criterium Scott2Run. Leuke wedstrijden die niet enkel mijn tempo opkrikten, maar ook leuk om steeds op het podium te mogen staan.

De marathonvoorbereiding liep vlot. Tot ik op vakantie vaststelde dat mijn rechterschoen wel zéér snel afslijt.
De aanpassingen die Saucony aan hun schoenen deed, waren niet zo positief voor mij. En bleek dat ook mijn rechterkant volledig vastzat.
Na een tegenvallende lange duurloop, zag ik het niet meer zitten. Mentaal had ik de klik al gemaakt; had de Marathon al afgeschreven. Consultaties met podoloog Tom en mijn osteopate Gudrun gaven een andere wending. Zij zagen geen enkele reden om niet verder voor de marathon te gaan.
Ik ging me toch een nieuw paar Brooks halen (3,5 weken voor de marathon) want mijn vertrouwen in Saucony is weg.

De Halve Marathon in Temse, 3 weken voor de marathon, was dus voornamelijk een test van de schoenen en rechterkant. Het ging super! Geen last (tijdens de wedstrijd) en ik liep zelfs een nieuw PR.
Een ‘boost’ die ik wel kon gebruiken.

De rechterkant blijft gevoelig: meerdere sessie bij de osteopaat, dagelijks oefeningen…en hopen dat het tijdens de Marathon zelf niet opspeelt.

Zaterdagmiddag vertrokken naar Eindhoven. Man, man wat een weer! Hopen dat dit zo niet tijdens marathon zou zijn. Zou ik dan zelfs starten?
Maar volgens de laatste berichten zou ’t niet regenen. Oef!

Net op tijd in Eindhoven om mijn startnummer af te halen en dan naar het hotel. Dit ligt vlak aan ’t parcours. Vanuit de kamer kunnen we de lopers zien. En het heeft vele nieuwe snufjes…een ware ontdekkingstocht ;-).
’s Avonds pasta-party…en dan zag ik ook Gille, Els en Geert. Leuk om bekenden te zien en samen naar Marathon toe te leven.
Goed gegeten en tegen 22u bedje in.

De nacht was niet zo goed: regelmatig wakker worden; denkend dat het al ochtend is en schrik niet op tijd wakker te zijn. De zenuwen hé.
Om 6u30 de wekker dan toch. Snel een douchke en dan richting ontbijt. Al druk. Ik kies voor toastbrood met boter en honing (geen pannenkoeken zonder ei dus) en wat thee.
Terug op de kamer is duidelijk dat de darmen niet OK zijn. Verdorie toch, dan toch last van het eten van gisteren?
Gelukkig kan ik nog een Immodium bekomen zodat ik toch iets geruster aan de start sta.

Rond 9u vertrekken we aan het hotel. Eerst langs de parking de fiets oppikken, zodat Gudrun kan meerijden met de fiets (langs het parcours).
Dan volgen we de stroom…de verkeerde blijkt, want we staan ineens aan de start van een korter loopje. ’t Is 9u30, dus hebben we gelukkig nog tijd om naar de juiste start te gaan ;-).

Ik sta in het blauwe startvak, rechts van de baan. Ik schuif nog even aan bij het toilet, nog 2 mannen voor me. Na 4 minuten gaat de deur evenwel nog steeds niet open. Na goed bonken, kwamen we tot de conclusie dat er niemand op zat en de deur gewoon op slot was (waarom is me een raadsel).
Dus zal ’t zo vertrekken zijn.

Ik zie Petra en Willem ook in het startvak. Zij hebben een schitterende voorbereiding gehad. Hopelijk kan dit dan ook vandaag resulteren in een nieuw PR voor hen.

Tegen 10u de start. Ik had me voorgenomen meer op hartslag dan op tijd te lopen.
Maar dan moet er wel een hartslag zijn. Die was ineens weggevallen na de start. En dan floepte hij naar ruim boven de 200 :-(.
Gelukkig stabiliseerde dit zich na enkele kilometers.

Het tempo ging goed. Ik liep rond de 4’25″/km. Na ruim 6km toch rap een tussenstop in het toilet: hierdoor ‘verlies’ is zo’n 40″.
Ik loop nu achter de balonnen van de 3u15, en dat is niet de bedoeling hé. Dus wat versnellen zodat we terug bij zijn.
Het tempo zit hoog, maar de hartslag zit nog goed.
Halve Marathon kom ik door in ongeveer 1u34’30” (al had ik me voorgenomen die veel minder snel te lopen).

De 2e helft krijg ik ’t dan ook wat moeilijker. Ik probeer zoveel mogelijk bij een groepje aan te sluiten, want er staat toch een strakke wind en dat scheelt ‘m dan.
En dan wordt ’t aftellen…nog 13km (dat is nog een uur), ….
Gudrun blijft me ondertussen even enthousiast aanmoedigen. En reikt me drank en ‘eten’ aan als nodig.
Naar de tijd kijk ik niet. Al van bij de start staat mijn schermpje op notitie van enkel hartslag en snelheid.

De laatste kilometers zijn door het stad. Dan kan Gudrun niet mee. “Tempo aanhouden, ge gaat verschieten”, roept ze.
En ja…ik weet dat als ik tempo rond de 13km/h kan aanhouden er een mooie tijd in zit.
Draaien en keren in het stad en dan eindelijk een vlag nog 750m…nog 500m…nog 250m…nog 100m. Ik sprint (voor zover dit nog kan) en finish in 3u10’55” voor 42,56km (eigen tijd, afstand).
Supercontent!
En met mijn 10e marathon sneuvelt nu ook mijn persoonlijk record van de Marathon van Parijs (3u13’28”) :-).

Uitslagen op http://evenementen.uitslagen.nl/2012/marathoneindhoven/. Officieel is het dus 3u10’57” netto.

Merci aan diegenen die in me bleven geloven (zelfs als ik ’t zelf minder deed). Ik ga geen namen noemen…jullie weten ’t zelf wel.

En nu even nagenieten, loopsloefkes aan de kant voor een tijdje. En de marathon….’t zal wel terug beginnen kriebelen hé. Dus dit was niet mijn laatste.

9 reacties

 1. wat een prestatie zeg, zonder pitstop zat je waarschijnlijk onder de 3u10


 2. weer flink gedaan, proficiat


 3. ik dacht hier eerst opnieuw ‘ziedewel!’ te typen,
  maar een dikke ‘WAAW’ is hier meer op zijn plaats…
  proficiat! (en santé 🙂 )


 4. Wow! Dikke proficiat met je PR en wat een leuk verslagje. Zoveel herkenbaars ook… wij zaten gisteren ook in de regen en keken vanuit ons hotel ook uit op het parcours, dat maakt het natuurlijk heel leuk om lezen. Hallucinant dat jij een marathon kan lopen aan een tempo dat nog sneller is dan mijn half marathontempo van vandaag dat ik dodelijk vond. Proficiat!


 5. Nog eens een dikke proficiat met uw PR!! Ook van Gille.


 6. Dikke proficiat met je nieuwe PR!


 7. … en ook van mij “een dikke proficiat” met uw nieuw PR!!!.. ..knap gedaan! 🙂


 8. dikke proficiat!!


 9. Hmmm, 3u10’57” moet voor een atleet toch ook wrang smaken… want niet onder de 3u10, wat toch een magische grens is voor veel amateur marathon lopers (onder de 3u ben je geen amateur meer)Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: