h1

Frankfurt: oktober 2011

Op 30 oktober liep ik mijn achtste marathon…in Frankfurt

Na de marathon van Rotterdam, vertrokken we op vakantie: 2 weken rusten. Leuk, maar ik viel toch ’n beetje in een zwart gat om ineens niet met ‘lopen’ bezig te zijn.
Dus was al snel op zoek naar een mogelijke najaarsmarathon. Wordt ’t terug een grote? Of ga ik voor een kleinere waar ik begeleiding met de fiets kan hebben en mijn belt kan achterlaten?
Uiteindelijk werd er gekozen voor Frankfurt.

Frankfurt valt vrij laat op ’t jaar. Van de warmte cfr. Rotterdam zou ik zeker geen last hebben ;-).
En ik had dus een hele lange voorbereiding. Soms leek ’t zelfs té lang en had ik niet het gevoel in marathonvoorbereiding te zitten.
Ik was jaloers als ik hoorden dat anderen al ’n 30er gelopen hadden… (maar dat ben ik al rap: daarom loop ik te graag lang).

Ik kon zo natuurlijk wel wat wedstrijdjes meepikken. De 20km van Brussel was al ’n succes! Voor ’t eerst dook in onder de 1u30′.
En ook mijn PR voor de 10km (Baal), 10mijl (Lier) en Halve marathon (Eindhoven) sneuvelden :-).
Een supergevoel die me even mijn privéproblemen laten vergeten.

Begin oktober krijg ik ’t nieuws dat ik mag deel uitmaken van het Vedette Sport Marathon Team. Fantastisch! Samen met andere marathonlopers toeleven naar een marathon.
Daarmee staat nu al mijn volgende marathon vast: Lier op 25 maart 2012.

De laatste week probeer ik zeker dit goede gevoel vast te houden. En denk heel veel aan diegenen die in me geloven!
“Think positive” hé :-)!

Vrijdagmiddag vertrekken Gudrun en ik naar Frankfurt. Voor Gudrun is dit een nieuw gebeuren. We nemen dan ook onze tijd om te genieten: de Expo, de Breakfastrun, ….
En uiteraard het parcours verkennen. Gudrun zal op meerdere plaatsen staan.

Zondagmorgen al vroeg op: het uur veranderde net naar winteruur, goed voor 1uurtje extra ‘slapen’.
Tegen 6u30 aan de ontbijtafel: ’t is druk 🙂 verschillende marathonlopers, maar ook andere die (gezien wàt ze eten) duidelijk niet aan lopen toe zijn ;-). Zelf krijg ik niet veel binnen: maag lijkt wat van streek. Zenuwen?
Rond 8u45 richting start. ’t Is nog fris en ik heb nog wel een extra laagje aan. De marathon zelf lopen we in nieuwe topje en toch zonder mouwtjes: we moeten ons maar warm lopen ;-).

Ik heb startnummer F992 en mag starten in block Asics. Streeftijd 3u09’59” gaf ik door bij mijn inschrijving.
Dat is 4’30” per km. Ik stel een autolap in per km, al weet ik uit het verleden (Antwerpen) dat dit me misschien té veel op de tijd doet focussen i.p.v. ontspannen te lopen.
Tegen 9u40 ga ik naar mijn startvak. Met de zenuwen valt ’t goed mee (ganse weekend trouwens). Hartslag geeft 70 aan.

Om 10u vertrekken we. Na ongeveer 1minuut ben ik ook over de matten en kan ik mijn tijd starten.
Mijn Garmin lijkt wel af en toe de kluts kwijt: de snelheden variëren van 7,8km/h naar 22km/h. Misschien omdat we in de stad lopen tussen de hoge gebouwen?
Moeilijk wel om in te schatten of ik mijn tempo houd. Eerste km aan 4’47”, bij de tweede maak ik al ietsjes goed.

Al vrij snel merk ik dat dit mijn dagje niet is. De benen voelen slap. Al bij km 5 (!) denk ik aan stoppen (en nog meerdere keren nadien).
“Think positive” en “Ge moogt wel ‘ns diep gaan”. Jaja, dat eerste was moeilijk…
Maar ik kon mijn supporters aan het thuisfront en vooral Gudrun toch niet laten zitten hé.

Op km 16 zie ik Gudrun en zeg haar dat ’t niet goed gaat. Toen zat ik nog op schema voor 3u10′. Maar als ’t al vanaf het begin niet goed gaat, duurt de marathon lang.
Km 33 zie ik haar een tweede keer: ik geef mijn belt af en wissel voor een drinkbus en zeg ook dat ik overweeg te stoppen. Maar we bijten door…km na km.
Ondertussen zijn zelfs de balonnen van 3u15′ me gepasseerd.
Opluchting als ik de man met de hamer (zie foto hieronder) zie aan km 42. Gudrun staat er weer voor een laatste aanmoediging. En dan mag ik de tent inlopen: 3u16’21”.
Meer zat er vandaag niet in :-(.
(Note: mijn Garmin telde 3u16’23” voor 43,15km)

Gudrun snel teruggevonden en samen proberen we een weg te vinden richting hotel. Ik heb ’t moeilijk om de tranen te bedwingen…
Hoe kan dit nu? Wat liep er fout?

Na een badje, uitgecheckt uit hotel en richting huiswaarts neem ik de tijd voor een analyse:

 • het weer? neen. Temperatuur was ideaal ook voor mijn topje.
 • stress? m.i. ook niet. Anders had mijn hartslag hoger geweest, ookal voor de start
 • te snel gestart? Dit kan je nu zeggen, als je mijn eindtijd kent. Maar rekening houdend met de wedstrijden die ik afgelopen weken liep, was dit tempo niet te snel. Niet om me slap te voelen na 5km

Achteraf gezien, was ik ook gisteren al niet goed. Na de breakfastrun in bed gelegen en zitten rillen. Ik was nog niet gedoucht en wees het daaraan toe. ’s Avonds barstende hoofdpijn: Dafalgan genomen voor ’t slapen en een betere nacht gehad. Vanmorgen last aan de maag bij het ontbijt: van de zenuwen, dacht ik. Vanmorgen (eindelijk) naar de wc kunnen gaan: goed, maar 3x…is achteraf gezien niet zoals gewoonlijk.
En ook na de marathon voelt de spierpijn eerder als spierpijn bij griep i.p.v. na de marathon. Ik vrees dat maag- en darmproblemen dé oorzaak zijn van deze (mindere) prestatie.
’t Bewijst maar weer eens hoe je in topvorm moet zijn.

Spijtig voor diegenen die rekenden op een traktatie vanwege een nieuw PR. ’t Zal (misschien) voor een andere keer zijn!

Uitslag vind je hier.

De foto’s van ons Frankfurt-avontuur, kan je hier bekijken.

13 reacties

 1. toch een mooie prestatie hoor ,ondanks alle ongemakken
  voor zo een tijd wil ik direct tekenen


 2. Toch knap gelopen als het vanaf het begin al niet goed gaat. Nu goed rusten en herstellen


 3. Een verloren veldslag is nog geen verloren oorlog. Kop op, think positive, en nu focussen op een nieuwe wedstrijd! Toch is 3u16min ook nog een straffe tijd!!!!


 4. Katrien, 3u16 op een slappe dag is nog geen wanprestatie. Topsport vraagt een topvorm. Dat overkomt de wereldtoppers ook. In Lier is het een betere plek om een PR te lopen: team + home ground.


 5. Groooote madam… amai wa een supertijd Katrien !!!
  En zo doorzetten, uw 8ste is binnen en da kunnen ze u nooit meer afnemen, of ge daar nu 10 minuten langer of minder over gedaan hebt.
  Op naar de next challenge !!


 6. Dat is nog een prachtige eindtijd als je het bij 5km. al moeilijk kreeg! Ja, het moet allemaal perfect zitten om een topmarathon te lopen, het minst banale kan dan je doel in de mist doen gaan.
  Je moet je ook niet teveel gaan focussen op je eindtijden bij een marathon, probeer ook eens te genieten om een marathon te lopen op goed gevoel om te zien hoe dat loopt? Ik liep gisteren zonder een doel en ook al heb ik geen pr gelopen is het wel mijn beste marathon die ik tot nu toe heb gelopen; rustig gestart, na de tweede halve kijken wat er nog in zit, negatieve split lopen, en zeker in mijn geval: kijken hoe de knie reageert voorbij 30km. ? En op al deze vragen heb ik positief kunnen antwoorden en dat maakt het voor mij belangrijker dan dat pr waar de meeste toch voor gaan!


 7. Katrien,
  Zonet je verhaal gelezen. Als ervaren marathonloper herken ik heel veel dingen.Eén ding is zeker : je hebt een ongelooflijk doorzettingsvermogen. Na 16 km beseffen dat er geen PR inzit en toch die wedstrijd uitlopen. ALTIJD beter dan opgeven. 3″16 blijft zeer goed en is slechts een kleine 3 minuten boven je PR. Ooit loop je onder 3″10, daar ben ik zeker van.
  Ten slotte :als kersvers AC Lyra-lid heb je uw eerste clubrecord beet!
  Proficiat.
  Geert


 8. Kop op ! Het is en blijft een knalprestatie. Ik kan alleen nog maar dromen van 3u16. Ik moet er van mijn tijd dan nog eens 11 minuten afknabbelen en dat is HEEL VEEL. Om een PR te lopen moet echt alles meezitten en je kan trainen zoveel je wil, maar je hebt nu eenmaal niet alles in de hand.
  Als ik je een beetke ken, ben je nu al bezig met Lier 2012 …
  Goede recuperatie toegewenst !

  Stefaan


 9. Katrien,
  Prachtprestatie. En als je in de voorbereiding alles gedaan hebt wat noodzakelijk was, moet je jezelf niets verwijten. Elke marathon is anders net zoals elke dag, het leven zou anders één saaie boel zijn. Misschien één goede raad, focus je niet/of minder op een nieuw PR en het komt eraan.
  groetjes van eentje met ervaring
  Rony


 10. Hoop dat stilaan de ontgoocheling wat weg geëbt is, al verstaan ik heel goed hoe je je nu moet voelen. Alles moet inderdaad mee zitten als je gaat voor een toptijd! Geloof gewoon in je zelf en dan lukt het de volgende keer zeker. Veel moed!


 11. Het is en bliJft een knappe prestatie Katrien!!
  Proficiat !!


 12. dag Katrien,,proficiat met je mooie prestatie in de marathon,streven naar een tijd is mooi maar daarbij horen ook mindere dagen en dat kan juist op de marathondag zijn,dat komt door verplaatsingen,slecht slapen ,zenuwen,…niets van aantrekken,je moet lopen voor je plezier ,genieten van de loop onderweg;omgeving,toeschouwers…ik ben ook marathonloper,ik spreek uit ervaring,je zal binnen 3 weken wel vliegen als je hier of daar in een loop meedoet,groetjes Firmin


 13. Uit je marathonverslagen blijkt dat je al enkele marathons rond die 3u13-3u15 blijft schommelen. Met zulke kleine verschillen wil dit zeggen dat je heel dicht tegen je maximum aanzit. (Significante verbeteringen op de marathon door training zijn normaal in de orde van 5 tot 15 minuten, vooral bij de eerste marathons.) 3u10 is dus mss wat hoog gegrepen als doel. En dus zou ik vooral proberen te genieten van je volgende marathons en die tijd uit het hoofd zetten…

  groeten,

  BGeef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: